Nezaměnitelné genius loci
Vysoké vzrostlé kaštany, hospoda, jejíž historie sahá až do 16. století, kdy zde stála stará šárecká krčma, to vše dává restauraci U Matěje nezaměnitelný genius loci. Těžko byste v Praze hledali podobné místo. Dýchne tu na vás klid a doba slavných zájezdních vesnických hostinců.
„Stál jsem uprostřed chátrajícího prostoru, zavřel jsem oči a představoval si, jak tu budou cinkat půllitry skvěle natočené plzně a slyšel jsem to ševelení a hodování u perfektně připraveného jídla.“
– JP -
– JP -
Restaurace U Matěje je počinem šéfkuchaře Jana Punčocháře, který si zde splnil sen o své restauraci a v roce 2019 otevřel na pražské Hanspaulce s nadsázkou hospodu, která je zaměřená na českou a rakousko-uherskou kuchyni.
„Když jsem poprvé vstoupil do staré hospody U Matěje, bylo mi hned jasné, že zde nelze nic jiného než navázat na tradici českého zájezdního hostince. Přesně jsem věděl, že poctivá česká, chcete-li rakousko-uherská kuchyně bude tou jedinou možnou volbou.“
- JP -
- JP -
Dřevěný, robustní, venkovský, ale zároveň velmi útulný interiér pochází z pera architekta Stanislava Fialy, který spolu s vizí Jana Punčocháře, znovu vdechli tomuto historickému skvostu život.
Od krčmy k moderní hospodě
Budova, která se pyšní dvěma patry a většina prostoru využívá právě restaurace U Matěje skrývá ale ještě jedno malé zákoutí. Přímo za vchodovými dveřmi, ve dřevěném obložení, můžete najít nenápadné dveře, kterých si leckterý návštěvník nemusí ani všimnout. To by ovšem byla veliká chyba, znalý totiž vědí, že je za nimi ukrytá druhá, maličká restaurace Stůl. Zde si přímo Jan Punčochář spolu s týmem hraje se surovinami té nejvyšší kvality z celého světa, a to v otevřené kuchyni přímo před zraky zákazníků. Tento malý prostor čítá pouze 12 míst a je otevřen jen čtyři dny v týdnu na obědy a večeře. Dvojice nebo skupiny si zde mohou užívat jídle ve formě sdílení a ochutnávání více chodů, které se servírují doprostřed stolu. To vše samozřejmě doplněné hojně vybavenou vinotékou.
Na jaře roku 2019 jsme na tuto bohatou historii navázali. S cílem zachovat historického ducha místa, ale vdechnout mu novou energii, jsme se pustili do rekonstrukce. Podívejte se, jak se zrodila dnešní podoba naší restaurace.
Na jaře roku 2019 jsme na tuto bohatou historii navázali. S cílem zachovat historického ducha místa, ale vdechnout mu novou energii, jsme se pustili do rekonstrukce. Podívejte se, jak se zrodila dnešní podoba naší restaurace.
Původní stav budovy restaurace U Matěje
Kompletní rekonstrukce prostoru
Nezaměnitelné genius loci
Hlukové řešení hlavní restaurace
Zaměřujeme se na poctivou českou a rakousko-uherskou kuchyni.
Tradiční česká hospoda se skvělým jídlem a dokonale natočeným pivem.
Ochutnejte dlouho tažené poctivé omáčky, sladkovodní ryby, ale i pokrmy z krup, čočky a dalších typických surovin. Menu se tu mění několikrát do roka, a to dle sezónních surovin, ale hlavní evergreeny vždy zůstávají – kapří hranolky s koprovou majonézou a zelným salátem, dršťková polévka, telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou, karlovarský knedlík, karamelové vejce se svým legendární servisem nebo dokonalé tvarohové buchty s rumovou omáčkou s rozinkami a vanilkovou zmrzlinou. Nedílnou součástí hostince U Matěje je i skvěle vybavený vinný bar s víny od českých a rakouských vinařů nebo skvěle natočený Plzeňský Prazdroj.
Jan Punčochář
Pod palcem špičkového šéfkuchaře Jana Punčocháře, který směřuje celou restauraci jste v dobrých rukou.
„Najednou už nejste ve velkoměstě, ale ocitnete se na vesnici, v hostinci, kde se čepuje skvělé pivo, vaří se tu výborné jídlo a lidé se sem chodí pobavit, popít a dobře najíst."
- JP -
- JP -